Veelgestelde vragen - Garage Dorenbos Skip to content

Veelgestelde vragen

vragen en antwoorden

Auto FAQ

Kies uw onderwerp:
algemene periodieke keuring

APK

Algemene Periodieke Keuring (APK). Dit is een in Europa wettelijk verplichte keuring van uw auto.

Er is geen vaste prijs voor een APK keuring. Het is namelijk zo dat een APK deel uit kan maken van een onderhoudsbeurt of geheel apart kan worden uitgevoerd. Hierdoor lopen de prijzen uiteen. Wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel: 0592-61 40 00

Het is mogelijk om te wachten tijdens de APK keuring. Het is dan van belang dat u vooraf contact met ons op neemt.

Bel: 0592-61 40 00

Op zaterdag voeren wij geen APK keuringen uit. Wel kunt u de auto zaterdag langs brengen als dit voor u beter uitkomt. Dan kunnen we, als de afspraak is ingepland, op maandag de keuring uitvoeren. Afspraak maken? Bel: 0592-61 40 00

Bij een APK keuring wordt uw auto gekeurd op de volgende onderdelen:

 • De verkeersveiligheid (wielophanging, remmen, banden, schokdempers, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
 • De registratie (voertuigbewijs, kilometerstand, identificatienummer en gebruikte brandstof)
 • Het milieu (uitstoot van de uitlaatgassen).

Als kentekenhouder krijgt u 6 weken voor het vervallen van de APK van uw auto een brief toegestuurd met de exacte vervaldatum van de APK van uw auto.

Benzine auto’s:

 • Vier jaar na eerste toelating op de weg.
 • Na vier jaar moet uw auto om het jaar gekeurd worden.
 • Is uw auto ouder dan acht jaar? Dan moet hij elk jaar gecontroleerd worden.

Diesel auto’s:

 • Drie jaar na de eerste toelating op de weg.
 • Na drie jaar moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Vanaf het moment dat de APK keuring is verlopen mag u niet meer op de openbare weg rijden met uw auto. U mag wel met een niet gekeurde auto éénmalig naar een garage rijden voor de APK keuring. De auto zal dan moeten worden achtergelaten voor een keuring.

De boete voor een verlopen APK is €140,- + €7,- administratiekosten. Voorkomen is beter dan genezen, neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel: 0592-61 40 00

Wanneer uit de APK keuring blijkt dat uw auto niet voldoet aan alle eisen dan wordt de auto afgekeurd. Daarna heeft u twee maanden de tijd om de auto te laten herstellen. Dit betekent dat er alleen in gereden mag worden als u onderweg bent naar de garage.

Om te weten of er vandaag nog plek is bij ons in de garage kunt u het beste telefonisch contact opnemen. 

Bel: 0592-61 40 00

Alle auto’s met Nederlands kenteken. Om te weten of er vandaag nog plek is bij ons in de Garage kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen. 

Bel: 0592-61 40 00

Ja! Garage Dorenbos heeft voor u vervangend vervoer klaar staan. Sinds kort hebben wij ons wagenpark van leenauto’s uitgebreid met elektrische auto’s.

Maak nu een afspraak:

Bel: 0592-61 40 00

Een steekproef van de RDW houdt in dat de APK keuring nog een keer, kosteloos en door een RDW medewerker, uitgevoerd wordt. Hiermee controleert de RDW of de APK keuring door Garage Dorenbos wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen.

Airco service, onderhoud en koudemiddel

Airco service

Wanneer er een airco service uitgevoerd wordt, wordt er over het algemeen gekeken naar de werking van de airco. Het koudemiddel wordt toegevoegd en de interieur-/pollenfilters kunnen vervangen worden.

Het controleren van de status van de airco is als kentekenhouder erg lastig. Hiervoor kunt het beste langs komen bij de garage. Wilt u een afspraak maken, neem dan vrijblijvend telefonisch contact met ons op. Bel: 0592-61 40 00 of vul het contact formulier in.

Het is verstandig om elk jaar naar u airco te laten kijken. Wanneer er een grote beurt uitgevoerd wordt kunt u ook vragen om de airco te checken. Dan kunnen eventueel de interieur-/pollenfilters vervangen worden.

Wanneer de auto minder snel afkoelt of wanneer de ruiten beslaan kan dit komen door een te kort aan koudemiddel.

Bij een APK keuring wordt u auto gekeurd op de volgende aspecten:

 • Het is voor de airco niet van belang of u deze veel of juist heel weinig gebruikt. Door het regelmatig doen van onderhoud voorkomt u dat er reparaties of een vervanging nodig is.
 • Al gebruikt u de airco niet, het is verstandig om de airco een keer per maand te gebruiken.

Koudemiddel is een middel dat in elke auto met airco zit, de hoeveelheid ligt tussen de 350 en 800 gram koudemiddel per airco. Het koudemiddel wordt door de compressor in gasvorm naar de condensor gepompt. Hierdoor krijgt het gras een hoge druk.

Om het aircosysteem ‘fit’ te houden is het van belang om de airco ook in de winter te gebruiken. De circulatie van het koelmiddel verzorgd de smering van de compressor. Door dit te doen voorkomt u lekkages en onnodige reparatiekosten.

OCcASSIONS, INRUILEN, ZOEKOPDRACHTEN

Auto kopen

Ja, u kunt een nieuwe auto kopen bij Dorenbos, uiteraard tegen dezelfde condities als bij de dealer! Interesse?

Bel: 0592-61 40 00

U kunt uw huidige auto inruilen bij ons. De auto zal getaxeerd worden in waarde en hierbij juist in waarde geschat worden.

Wanneer u een auto koopt bij Dorenbos bent u verzekerd van:

 • Goede service
 • Garantie
 • U bespaart tijd en energie

Wanneer u uw huidige auto inruilt bij Dorenbos bent u verzekerd van:

 • De goede prijs en kwaliteit verhouding
 • Onnodig waarde verlies
 • Goede service

Wanneer uw droomauto niet tussen onze occasions staat gaan wij maar al te graag voor u opzoek. Laat ons weten (via het contact formulier) waar u naar opzoek bent en wij zorgen voor een perfecte match. Of neem natuurlijk vrijblijvend contact op met ons.

Bel: 0592-61 40 00
BANDEN VERVANGEN, BANDENREPARATIES EN OPSLAG

Banden service

De Banden Service van Garage Dorenbos houdt onder andere in dat u bij ons terecht kunt voor;

 • Opslag: gratis opslag van uw winter- en zomerbanden. 
 • Advies: keuze voor type banden.
 • Onderhoud: reparaties aan uw banden. 
 • Montage: monteren, balanceren en uitlijnen van banden. 

Er zijn veel soorten en merken banden. Het verschilt niet alleen per auto maar ook per seizoen. In de zomer en winter heeft u verschillende banden nodig. De verschillende type banden zijn: winter-, zomer- en all-season banden. Om te weten welke keuze voor u van toepassing is, zullen wij met u kijken naar uw gebruik en voorkeuren.

Bel: 0592-61 40 00

Vertaald: ‘Alle seizoenen’ banden. Met deze banden kunt u zowel zomers als in de winter veilig rijden. De banden zijn zodanig verbetert dat ze wat betreft de slijtage niet meer onder doen ten opzichte van zomerbanden.  De prijs- kwaliteitverhouding van all-season banden ten opzichte van zomerbanden is nihil.

Te alle tijden!

Voordelen van All-Season banden zijn:

 • Je kunt ze het hele jaar door gebruiken.
 • Niet alleen in de winter een voordeel maar ook tijdens andere jaargetijden met slecht weer goede grip op de weg; denk aan aquaplaning.
 • Geen twee sets banden nodig 
 • Verlaging van kosten voor aanschaf en onderhoud.

Bij Garage Dorenbos. Wij zullen wij er alles aan doen om voor uw auto de juiste banden te vinden. Wij hebben een groot assortiment banden en kunnen ook bij zeer specifieke aanvragen of zoekopdrachten banden aan u leveren. Contact opnemen

Wij hebben gemerkt dat er vaak verwarring ontstaat tussen het uitlijnen en balanceren van een auto. Wanneer u trilling in het stuur verneemt, is het van belang dat u de wielen van uw auto laat balanceren. Maak afspraak

Als je een auto naar links of rechts trekt (scheef trekken), of je stuur staat scheef, is er iets niet juist met de sporing van de auto. Daardoor ontstaat er snel een verkeerde slijtage van de banden en moet u onnodig tijdens het rijden handmatig de rijrichting corrigeren. Wij lijnen uw auto vierwielig uit. Zo rijdt uw auto weer rechtdoor en heeft u minder last van slijtage. Maak afspraak

De laatste jaren worden alle auto’s voorzien van een ventiel met bandenspanning controle erin. Dit betekent dat het wordt aangegeven op het dashboard wanneer de bandenspanning te laag is. Wanneer u dit soort ventielen niet heeft, is het belangrijk om uw bandenspanning regelmatig te controleren. Zo bespaart u op brandstof en onderhoudskosten.  

Wanneer u tijdens het rijden een lekke band heeft zal de auto naar links of naar rechts trekken. Het is dan belangrijk dat u de rust bewaard, uw alarmlichten (gevarendriehoek) aan zet en een veilig plek zoekt. Als u in het bezit bent van een reservewiel, krik en sleutel kunt u zelf de band verwisselen. Als u deze spullen niet heeft zouden er ook een vloeistof en pomp in een koffer kunnen liggen waarmee u het lek kunt repareren. het is aan te raden de auto te controleren op de aanwezigheid van één van deze oplossingen en deze ten alle tijde compleet te houden. Zo kunt u altijd weer verder op eigen kracht als u strand met een lekke band.

Per type en merk lopen de prijzen van banden zodanig uiteen dat het lastig is om een prijsindicatie te geven. Voor een eerste indicatie kunt het beste even telefonisch contact met ons opnemen. Bel: 0592-614000. Voor ieder budget bieden wij banden en oplossingen.

Zeker! U kunt gebruik maken van onze gratis banden opslag. Dit scheelt veel ruimte bij u thuis. Wanneer u de banden nodig heeft kunnen we ze op elk gewenst moment voor u tevoorschijn halen. Graag bellen voor een afspraak of tijdens openingstijd langskomen.

KOM LANGS, BEL OF STUUR EEN BERICHT

Contact & Informatie

Wij zijn het beste telefonisch bereikbaar: 0592-614000. Wanneer u liever een email stuurt kan dat natuurlijk ook.  Voor vragen over reparaties van uw auto kunt u het beste mailen naar: garage@dorenbosbv.nl. Bent u opzoek naar een nieuwe auto? Dan kunt u het beste mailen naar: jan@dorenbosbv.nl. Ook kunt u via het contact formulier een afspraak maken of bel: 0592-61 40 00.

Jan Dorenbos en Jan Grootjans zijn verantwoordelijk voor de in-, en verkoop van de auto’s.

Wanneer u ons nummer belt komt u in eerste instantie terecht bij Total tankstation Dorenbos. U kunt aangeven naar wie of wat u opzoekt bent en onze medewerkers zullen een door verbinden naar de juiste persoon.

Bel: 0592-61 40 00

Natuurlijk, u kunt telefonisch contact opnemen met ons, wanneer hoe vraagt naar de garage zal u doorverbonden worden naar de garage.

Bel: 0592-61 40 00
Telefoon: 0592-61 40 00
Email: garage@dorenbosbv.nl
Adres: Westeind 26, 9331CB Norg
Openingstijden Garage:
Ma t/m vrij 08:00 – 17:00
Za/Zo: gesloten
 
Openingstijden Showroom:
Ma t/m vrij 09:00 – 18:00
Za: 09:30 – 17:00
Zo: gesloten
 
Indien mogelijk zijn wij bereid om op zaterdag een noodreparatie te voorzien.
KENTEKEN AANVRAGEN, OVERSCHRIJVEN, INFORMATIE

Kentekenloket

Bij een kentekenloket kunt u terecht voor:

 • Overschrijven van uw auto of ander voertuig op uw naam of dat van een ander.
 • Laten schorsen van uw auto of voertuig.

Afspraak maken?

Bel: 0592-61 40 00

Dit zijn auto’s die niet te naam zijn gesteld. Deze auto’s zijn gevrijwaard en in de bedrijfsvoorraad van een garage gezet. Over deze auto wordt geen houderschapsbelasting betaald en is een verzekering niet verplicht. Wil je er mee op de openbare weg rijden? Dan is dit wél verplicht! De groene borden zijn een tijdelijk vervangend kenteken. Hier betaald de garagehouder de houderschapsbelasting en een verzekering voor. 

Het kentekenloket is geopend tijdens de openingstijden van de garage en de showroom.

Openingstijden Garage:
Maandag t/m vrijdag 8:00 – 17:00
Zaterdag en zondag: gesloten
 
Openingstijden Showroom:
Maandag t/m vrijdag 9:00 – 18:00
Zaterdag: 9:30 – 17:00
Zondag: gesloten
 
U kunt natuurlijk altijd vrijblijvend telefonisch contact opnemen met ons.
ZAKELIJK EN PRIVE

Leasen

Tegen een maandelijkse vergoeding beschikken over een eigen voertuig.

Er zijn verschillende lease mogelijkheden:

 • Financiële lease
 • Operationele lease

Dit betekent dat u voor een korte periode een voertuig kunt leasen. Voor meer informatie: bel: 0592-61 40 00

 

Ja, zeker!

Dit betekent dat u persoonlijk een voertuig kunt leasen. Voor meer informatie: bel: 0592-61 40 00

Ja, zeker!

Dit betekent dat u zakelijk een voertuig kunt leasen. Voor meer informatie: bel: 0592-61 40 00

Ja, zeker!

AUTOREPARATIES, ONDERHOUD, SERVICE EN GARANTIE

Reparatie en onderhoud

Om de 15.000 kilometer heeft uw auto een kleine beurt nodig. Om de 30.000 kilometer is een grote beurt nodig. Informatie opvragen of bel: 0592-61 40 00 voor een afspaak.

Tijdens een grote beurt worden er  ook filters vernieuwd of vervangen en worden de remmen rondom gedemonteerd, gecontroleerd en weer gemonteerd. Op deze pagina vindt u een overzicht.

Tijdens een grote of kleine beurt aan uw auto worden de olie en filters ververst. Bij een APK keuring is dit niet aan de orde. Een APK keuring is een controle op de werkzaamheid en veiligheid van uw auto en de auto-onderdelen.

De APK Keuring van uw auto kan altijd gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt. Bij onze grote beurt is de APK gratis! Maak afspraak

Een distributieriem is een kunststof riem die zorgt voor een goede timing tussen de zuigers en kleppen in uw motor. Deze moet na een bepaalde periode vervangen worden. Dit is erg belangrijk en ter voorkoming van grotere defecten aan uw auto. Afspraak maken om uw distributieriem te laten vervangen

Dit is bij iedere auto verschillend. Het is heel erg belangrijk dit tijdig te doen. Twijfel je? Informeer op tijd. Bel ons: 0592-614000.

Dit kunt u vinden in het instructie- en onderhoudsboek van uw auto. Heeft u dit niet binnen handbereik bel ons gerust even op of kom langs voor het laten vervangen of bijvullen van uw motorolie. 

Dit kunt u controleren door middel van de olie peilstok, zorg ervoor dat de auto wel recht staat. Deze vindt u onder de motorkap en op of naast het motorblok van uw auto. Zorg dat de motor een half uur niet heeft gedraaid zodat alle olie naar onder en in het oliecarter is gezakt. Pak een doek, draai de peilstok los, trek deze er uit en veeg af in de doek. Daarna stopt u de peilstok nogmaals in de houder tot onderin de houder. Trek de peilstok er weer uit en bekijk tot waar het oliepeil aftekent op de stok. Is deze lager dan de aangegeven ruimte op de stok, laat dan uw olie bijvullen of kom olie bij ons kopen om dit zelf te doen. Doorrijden met te weinig olie in de motor kan ervoor zorgen dat uw motor oververhit raakt en onderdelen van de motor kapot gaan met alle gevolgen van dien. Openingstijden bekijken

Één keer per maand.

UITDEUKEN, LAKKEN, INTERIEUR EN MEER

Schadeherstel

Wanneer u schade heeft aan uw auto en u bent all-risk verzekerd dan meld u deze eerst bij uw verzekeraar. Bent u WA verzekerd dan zijn de kosten voor uw rekening. In beide gevallen is het verstandig om eerst naar een autoschade bedrijf (FOCWA) te gaan en de schade te laten taxeren. Of u de autoschade en reparatie moet melden bij uw verzekeraar hangt af van de reparatiekosten en de hoogte van uw no-claim garantie. Na overleg met de taxateur en monteur kunt u besluiten om de schade wel of niet te melden en de kosten zelf te betalen of deze (deels) te verhalen bij uw verzekeraar. U kunt altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen:

Bel: 0592-613000

Uiteraard, ten alle tijde. Bij Garage Langelo kunt u terecht voor:

 • Taxatie van uw autoschade
 • Reparatie van uw autoschade
 • Advies over kosten en verzekering
 • Uitdeuken
 • Spuiten en lakken

U kunt altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen:

Bel: 0592-613000

Ja, zeker. Dit kan bij ons autoschade bedrijf in Langelo, bel voor meer informatie 0592-613000.

Dat hangt van de schade aan uw auto en de restwaarde af.

Voorbeeld rekensom:
Uw auto heeft schade van €7.000,- en de dagwaarde van uw auto is €9.000,- dan is het verstandig om er een opkoper bij te laten komen en op het wrak te laten bieden. Stel de opkoper bied €3.000 dan is de schade en de restwaarde meer dan de dagwaarde van de auto en is de auto total-loss. Wilt u toch liever uw auto gerepareerd zien? Dan is er de mogelijkheid om €6.000 ,- te ontvangen (van uw verzekeraar) en uw auto, wanneer dat kan, met tweedehands of gereviseerde onderdelen te laten repareren.

U kunt er ook voor kiezen het bedrag van €6.000,- uit te laten keren door de verzekeraar en de auto van de hand te doen aan de garage of opkoper.

Benieuwd hoe het met u auto is? U kunt altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen:

Bel: 0592-613000
STAAT UW VRAAG EN ANTWOORD NIET OP ONZE WEBSITE?

Stel een vraag

ZIJN WIJ TELEFONISCH NIET BEREIKBAAR? STUUR DAN EEN BERICHT. ALVAST BEDANKT.